Feijoada – brazylijska potrawka z mięsa i czarnej fasoli - Andrzej Czajka

Feijoada - brazylijska potrawa zobacz Feijoada - brazylijska potrawa 2018-06-19 12:27:05
Feijoada - brazylijska potrawa
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brazylijska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zapalamy ogień pod garnkiem pełnym wody. Wrzucamy do niej moczoną przez noc czarną fasolę i gotujemy do miękkości. Można dorzucić kawałek pomidora i ziemniaka – pomoże to zmiękczyć skórkę fasolek. W międzyczasie przygotowujemy mięsną bazę.

Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.

Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.

Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE