Makaron udon w tajskim zielonym curry z bakłażanem

Makaron udon w tajskim zielonym curry z bakłażanem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
½ szklanki świeżych liści bazylii
½ szklanki świeżej kolendry
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona
1 zielona tajska chili
1 szalotka, obrana i przekrojona na pół
4 obrane ząbki czosnku
1 obrany kawałek (2,5 cm) świeżego imbiru
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
⅓ szklanki mleczka kokosowego
sok z 1 limonki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
świeżo pokruszony czarny pieprz
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju rzepakowego
4 szklanki ekologicznego bulionu drobiowego lub warzywnego
2 świeże listki limonki kaffir
1 chiński bakłażan, pokrojony w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
450 g makaronu udon

Przygotowanie:
Wkładamy do naczynia malaksera bazylię, kolendrę, trawę cytrynową, zieloną chili, szalotkę, czosnek, imbir, kmin, kolendrę, wlewamy ¼ szklanki mleczka kokosowego, sok z limonki, dodajemy cukier, sos sojowy, pieprz i sos rybny. Miksujemy wszystko na pastę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy na średnim ogniu i dodajemy pastę curry. Podsmażamy ją mieszając przez 1 minutę. Dolewamy bulion drobiowy lub warzywny, dodajemy listki limonki kaffir i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy 10 minut. Dodajemy bakłażan, paprykę, ½ szklanki mleczka kokosowego i gotujemy 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Gotujemy makaron udon w osolonej wodzie al dente. Nakładamy do miski porcję makaronu i polewamy obficie curry.

© Nadia Giosia

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE