Zupa tom kha gai

Zupa tom kha gai
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 opakowanie łodyg kolendry chińskiej
  • 80-100 g świeżego imbiru
  • 1 opakowanie łodyg bazylii tajskiej
  • 1 tajskie chili
  • 50 g galangalu
  • 3-5 liści limonki
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • pasta Tom Kha Gai
  • 200 g kurczaka
  • 0,7 l mleka kokosowego
  • 1 puszka grzybów straw

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do 2 l wody dodać łodygi bazylii tajskiej, łodygi kolendry chińskiej, tajskie chili, imbir, galangal, liście limonki, łodygi trawy cytrynowej. Gotować przez 30-45 minut. Do wywaru dodać pastę Tom Kha Gai do smaku. Pokroić kurczaka i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu ok. 3 minut. Następnie odstawić na 15-20 minut aż zupa trochę ostygnie. Dodać mleko kokosowe. Podawać z grzybami straw i poszatkowanymi, świeżymi liśćmi kolendry chińskiej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA