Zupa miso

Zupa miso
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pokrojony por (biała część)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
  • 1 pokrojona marchewka
  • pół pokrojonej rzodkwi
  • 1 filiżanka brokułu
  • 2-3 saszetki dashi
  • 1 arkusz kombu
  • 4 pokrojone shiitake
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pół filiżanki pasty miso
  • pół bloczka miękkiego tofu
  • 2 posiekane dymki
  • 1 filiżanka natki kolendry
  • pół arkusza nori pokrojonego w paski
  • 1 paczka bezglutenowego makaronu ryżowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Pory podsmażyć na oliwie. Dodać imbir, czosnek i łodygi kolendry. Smażyć do miękkości. Dodać marchewkę i rzodkiew. Wlać 500 ml wody, dodać dashi, kombu i grzyby. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać brokuły.
Zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Nie gotować jej, bo temperatura niszczy enzymy. Wlać tamari, sos rybny i olej sezamowy.
Makaron przełożyć do miseczek i przybrać kawałkami tofu. Zalać bulionem, posypać dymką, natką kolendry i nori.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE