Grzyby smażone w cieście

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kapelusze suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
Ciasto naleśnikowe
- 0,5 l mleka
- jajko
- łyżka oleju
- tyle łyżek mąki, by ciasto miało konsystencję śmietanki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- urozmaicenia: posiekany szczypiorek, zmielony wędzony boczek, tarty oscypek
Przygotowanie:
Mikserem zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Grzyby namoczyć w wodzie. Ciasto można urozmaicić dodając posiekany szczypiorek lub tarty oscypek. W wersji z boczkiem, zmielony boczek wysmażyć na suchej patelni, tłuszcz odlać, a drobne skwareczki dodać do ciasta. Grzyby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze