Grzyby smażone w cieście

Grzyby smażone w cieście
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.11)
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kapelusze suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków

Ciasto naleśnikowe

  • 0,5 l mleka
  • jajko
  • łyżka oleju
  • tyle łyżek mąki, by ciasto miało konsystencję śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • urozmaicenia: posiekany szczypiorek, zmielony wędzony boczek, tarty oscypek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mikserem zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Grzyby namoczyć w wodzie. Ciasto można urozmaicić dodając posiekany szczypiorek lub tarty oscypek. W wersji z boczkiem, zmielony boczek wysmażyć na suchej patelni, tłuszcz odlać, a drobne skwareczki dodać do ciasta. Grzyby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE