Gnudi z brązowym masłem i koperkiem

Gnudi z brązowym masłem i koperkiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Gnudi:
  • 500 g sera ricotta lub twarogu maślankowego
  • 80 g sera twardego typu parmezan
  • 1 jajko
  • 120 g mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Dodatki:
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser ricotta wyłóż na gazę i odstaw na ok. 30 min. do odsączenia.

Ser typu parmezan zetrzyj na tarce na małych oczkach, następnie wymieszaj z ricottą,  jajkiem, skórką z cytryny, gałką muszkatołową, mąką oraz szczyptą soli.

Z masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, odstaw do lodówki na 30 minut.

Zagotuj w garnku wodę z łyżeczką soli. Następnie dodaj gnudi, gotuj przez 5 min.

W rondelku podgrzej masło do momentu, aż stanie się brązowe.

Ugotowane gnudi podawaj z brązowym masłem, posiekanym koperkiem oraz czarnym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA