Dżem truskawkowo-śliwkowy

Dżem truskawkowo-śliwkowy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 350 g śliwek przekrojonych na połówki
  • z pestkami
  • 350 g dojrzałych truskawek bez szypułek
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii (albo nieco ekstraktu waniliowego)
  • 1 gwiazdka anyżu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż wszystkie składniki do rondla z pokrywką i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel i gotuj owoce na średnim ogniu przez 15 min. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj mieszając, żeby zawartość rondla nie przywierała do dna, przez 30-40 min, aż dżem nieco zgęstnieje. Odstaw go, żeby przestygł i usuń pestki ze śliwek. Nałóż dżem do wyjałowionych zakręcanych słoików. Zamknij je szczelnie i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj dżem w lodówce najwyżej 2 tygodnie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE