Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli
Oceń przepis:
144 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml ciemnego octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 100-150 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w półplasterki lub w piórka cebulę i na niedużym ogniu dusimy. Od razu doprawiamy solą, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie, oraz dodajemy listki laurowe.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy cukier, żurawinę i smażymy dalej. Podlewamy octem i odparowujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfiturę podajemy na ciepło lub zimno, idealnie komponuje się z serami, mięsem, pasztetami, ale również jako smarowidło do grzanek. Świetnie nadaje się do pasteryzowania. Niepasteryzowana wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA