Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli zobacz Konfitura z cebuli 2018-06-19 12:28:45
Konfitura z cebuli
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml ciemnego octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 100-150 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w półplasterki lub w piórka cebulę i na niedużym ogniu dusimy. Od razu doprawiamy solą, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie, oraz dodajemy listki laurowe.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy cukier, żurawinę i smażymy dalej. Podlewamy octem i odparowujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfiturę podajemy na ciepło lub zimno, idealnie komponuje się z serami, mięsem, pasztetami, ale również jako smarowidło do grzanek. Świetnie nadaje się do pasteryzowania. Niepasteryzowana wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE