65.angielskie bułeczki z rodzynkami

65.angielskie bułeczki z rodzynkami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.65)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Porcja na 12 bułeczek

Składniki
500g gotowego ciasta francuskiego
80g masła posiekanego na kawałki

Nadzienie
50g niesolonego masła
150g brązowego cukru
250g rodzynek
50g mieszanki skórek cytrusowych
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Glazura
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta
Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1cm, połowę masła rozsypać na połowie ciasta. Ciasto złożyć i rozwałkować do pierwotnego rozmiaru. Czynność powtórzyć z pozostałym masłem, złożyć płat ciasta i raz jeszcze rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy ok. 15cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C.

Nadzienie
Stopić masło razem z cukrem, dodać rodzynki, skórki cytrusowe i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Nadzienie nakładać łyżką na środek każdego krążka ciasta. Brzegi ciasta smarować mlekiem, zebrać je razem i mocno zlepić. Bułeczki odwrócić łączeniem w dół, przy pomocy wałka delikatnie je spłaszczyć na wysokość 1½cm. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, naciąć z wierzchu trzy razy, posmarować mlekiem i posypać cukrem pudrem. Piec w piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złocisto-brązowe. Podawać gorące lub zimne, wspaniale smakują z serem z Lancashire.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE