Trójkolorowa zebra

Trójkolorowa zebra
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 szklanka wody gazowanej (może być również fanta, sprite, oranżada)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki czubate dodatkowo
  • kilka kropli czerwonego barwnika w żelu
  • szczypta soli
Ponadto:
  • ½ białka (ok. 16-18 g)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • kilka kropli czerwonego barwnika w żelu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, podobnie jak na bezy. Następnie dodajemy żółtko po żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia (bez dodatkowej mąki – czyli 2 łyżek).

Do ubitych jaj z cukrem na przemian dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem i napój gazowany lub wodę. Nie miksujemy już, tylko delikatnie mieszamy szpatułką. Po zużyciu wszystkich składników dzielimy ciasto na trzy równe części, najlepiej przy pomocy wagi. Do jednej z części dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej barwnik i ostatnią łyżkę mąki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasta na zmianę za pomocą łyżki. Każdy kolejny kolor nalewamy na środek poprzedniego, tak by powstały paski.

Wstawiamy ciasto do pieca na ok. 50 minut i pieczemy do tzw. suchego patyczka, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia dopóki nie minie przynajmniej połowa czasu pieczenia.

Gdy ciasto się, piecze przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem kontrolując jego gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy więcej cukru, jeśli zbyt gesty odrobinę wody. Dzielimy lukier na dwie części i do jednej dodajemy czerwony barwnik. Ciasto studzimy w formie i dekorujemy paskami kolorowego lukru. Kroimy, jak lukier stężeje.

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE