Torcik pavlova z dżemem pomarańczowym i pomarańczową bitą śmietaną

Torcik pavlova z dżemem pomarańczowym i pomarańczową bitą śmietaną
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Torcik Pavlova
6 białek jaj
półtorej szklanki curku
1 łyżka białego octu
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Krem
½ szklanki gęstej śmietanki
2 łyżki Grand Marnier
¼ szklanki dżemu pomarańczowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Ubijać białka. Stopniowo dodawać cukier, po pół szklanki naraz, ubić na sztywno. Dodać ocet i skrobię kukurydzianą. Wyłożyć ubitą pianę na przykrytą papierem blachę, uformować duży równy krążek. Piec przez godzinę, aż beza będzie chrupka na zewnątrz, a miękka i ciągnąca w środku. Równo rozsmarować dżem na wierzchu. Ubić śmietankę z Grand Marnier i rozsmarować na warstwie dżemu.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE