Tartaletki z jeżynami

Tartaletki z jeżynami
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 2 łubianki świeżych jeżyn

  • 2 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 ml gęstej śmietany

  • Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 125 g bardzo zimnego, niesolonego masła
  • 1 żółtko jaja

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Aby zrobić ciasto, połącz mąkę z cukrem w dużej misce. Zetrzyj zimne masło na tarce i wymieszaj je z mąką i cukrem. Dodaj żółtko, w razie konieczności zimną wodę, i zagnieć ciasto. Podziel je na kawałki i wypełnij nimi foremki na muffinki. Włóż do lodówki na 20 minut, aż ciasto stwardnieje.

W misce wymieszaj owoce z cukrem. Lekko zgnieć owoce i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Nałóż mieszankę do foremek z ciastem, a potem włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 30 minut na złocisty kolor. Zostaw do ostygnięcia.

Wlej śmietanę do dużego słoika o pojemności minimum 450 mililitrów. Przed podaniem potrząsaj słoikiem przez 5 minut, aż śmietana się ubije. Podawaj tartaletki z bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA