Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną zobacz Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną 2018-06-19 13:01:09
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Po-smak Turcji
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Morele zalać ciepłą wodą i odstawić by zmiękły i trochę napęczniały. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić laskę cynamonu i 3 goździki. Smażyć przez chwilę, aż korzenie uwolnią aromat. Dodać mięso , przesmażyć. Dodać pistacje i ryż, doprawić solą, pieprzem i chilli, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć (ale wodę z moczenia zostawić), naciąć w ten sposób, by powstałe małe kieszonki. Do kieszonek nałożyć farsz. Napełnione morele ułożyć w garnku, dodać laskę cynamonu, 2 goździki i zalać wodą z moczenia moreli. Przykryć pokrywką i gotować pod przykryciem, na małym gazie przez 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

wcalenietaka 7 lat temu

Wątpię, czy przeciętnemu Turkowi zasmakowałaby potrawa z mięsem i słodkimi morelami, oni nie lubią takich krzyżówek. Już pierogi z truskawkami wywołują u nich niechęć;)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE