Smażony makaron udon z krewetkami

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska, Kuchnia japońska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Makaron gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Pokrojony grubo czosnek i korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne rozetrzeć na masę w malakserze. Nie miksować zbyt dokładnie, kawałeczki orzeszków powinny być wyczuwalne. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, sos sojowy, odrobinę ostrego sosu chili, wymieszać. W woku na oleju usmażyć pokrojone szalotki i papryczkę chili, wyjąć, odłożyć do dekoracji. Wok skropić olejem sezamowym, włożyć makaron, przesmażyć chwilę. Polać przygotowanym sosem, wymieszać. Dodać kilka krewetek i kiełki sojowe. Polać sokiem z limonki, posypać posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszać, potrząsając wokiem, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć usmażone szalotki i papryczki chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE