Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto

Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 350g długiego makaronu fusilli
  • 700g listków rzepy (możemy zastąpić różyczkami brokuła lub kalafiora)
  • 150g sera scamorza (możemy użyć oscypka)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pikantnej papryczki peperoncino
  • 150ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oczyszczamy liście rzepy, obcinamy łodygi i twardsze liście; odrywamy wierzchołki i najdelikatniejsze liście, myjemy w zimnej wodzie. Obieramy ser scamorza ze skórki i kroimy w plasterki. Bazylię i pietruszkę myjemy i delikatnie osuszamy, miksujemy obrany czosnek i peperoncino, dodajemy bazylię i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu, kilka kropel oliwy i miksujemy do uzyskania jednorodnego sosu. Na koniec dodajemy ponownie kilka kropel oliwy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekane liście rzepy (lub różyczki brokuła). Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, dodajemy ugotowany al dente makaron z liśćmi rzepy, przygotowany sos z bazylii i pietruszki oraz dodajemy dwie łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy plasterki sera scamorza i ponownie mieszamy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE