Sałatka z kurczaka umami

Sałatka z kurczaka umami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 opakowanie piersi kurczaka
  • ½ ananasa, pokrojonego na małe kawałki
  • 2-3 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej
  • 375 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 awokado, pokrojone na kawałki
  • 100 g kukurydzy z puszki, opłukanej
  • 2 główki sałaty rzymskiej
Chipsy z tortilli:
  • 1 opakowanie tortilli
  • oliwa
  • sól
  • wędzona papryka w proszku
Salsa verde:
  • 2 pęczki kolendry
  • ½ pęczka koperku
  • sok z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielone habanero, bez pestek
  • 75 ml oliwy
  • sól
  • cukier

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój tortille na wąskie paski. Dopraw wędzoną papryką, solą i oliwą. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, aż będą chrupiące.

Przygotuj salsa verde. Wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj o starannym usunięciu wszystkich pestek z chili. Utrzyj składniki na gładką masę.

Zrumień lekko piersi kurczaka na patelni. Posmaruj niewielką ilością sosu i oprósz solą. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180ºC.

Wymieszaj sałatę, kukurydze, awokado, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i ananasa. Dodaj niewielką ilość salsy. Pokrój upieczonego kurczaka na plastry.

Podawaj sałatkę w kieliszkach koktajlowych. Z wierzchu połóż plastry awokado, kurczaka i chrupiące paski taco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE