Ainsley Harriot

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 udek z kurczaka

kilka garści posiekanej dymki

kilka listków limonki kafir (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)

2 kawałki trawy cytrynowej

kawałek świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

strączek świeżej papryczki chili

1 ½ litra gorącej wody

4 łyżki jasnego sosu sojowego

sok z połowy limonki

świeża kolendra do dekoracji

ewentualnie: olej aromatyzowany chili

 

 

Przygotowanie:


Ściągnąć skórę z udek. Udka włożyć do garnka. Ułożyć na nich kawałki trawy cytrynowej, zmiażdżonej wałkiem, imbir pokrojony w plasterki (nie trzeba go obierać), ząbki czosnku, zgniecione listki limonki kafir i pokrojoną papryczkę chili. Wlać wodę, zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania zupę należy odszumować—łyżką cedzakową zebrać z powierzchni pianę i oczka tłuszczu. Kiedy mięso zmięknie, zupę odcedzić przez sito do drugiego garnka. Obrać udka z mięsa, kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Wlać sos sojowy i sok z limonki, wsypać posiekaną dymkę. Można przed podaniem skropić olejem aromatyzowanym chili. Podawać udekorowaną listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.