Laura Calder

Zielona zupa


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zielona zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg porów (225 g każdy)

2 łyżki oliwy lub masła

sól i pieprz

60 g liści szpinaku

110 g gotowanego groszku

60 g poszatkowanej sałaty

odrobina mleka lub śmietany

cytryna do smaku

 

 

Przygotowanie:


Obierz i pokrój pory. Dobrze je opłucz i osusz. Podgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż pory z solą i pieprzem, aż będą miękkie (10 min). Dolej 750 ml wody i gotuj 15 min pod przykryciem. Dodaj szpinak, groszek i sałatę. Zmiksuj wszystkie składniki. Przecedź masę i wyłóż do rondla. Podgrzej zupę. Odparuj ją nieco, jeśli jest zbyt wodnista lub dolej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dodaj śmietanę. Podawaj z siekaną miętą. Skrop sokiem z cytryny do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.