Wieprzowina w mleku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wieprzowina w mleku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg pieczeni wieprzowej

4 – 6 ząbków czosnku w plasterkach

sól i pieprz

2 łyżki masła

przepołowiona cebula

przepołowiona marchewka

2 duże gałązki rozmarynu

2 liście laurowe

litr tłustego mleka

garść posiekanego szczypiorku i/lub pietruszki

 

Przygotowanie:

Ponacinać mięso ostrym nożem i powsuwać w szczeliny plasterki czosnku (najlepiej zrobić to w przeddzień). Natrzeć pieczeń solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 160°.
Rozpuścić masło w kociołku z pokrywką i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i zioła. Zalać mlekiem i zagotować na kuchence. Zakryć i wstawić do piekarnika na 2 godz., przewracając mięso przynajmniej raz.
Wyjąć mięso i owinąć folią aluminiową, żeby nie wystygło. Wyjąć zioła i warzywa. Sos będzie ścięty, co nie wygląda ładnie, ale tak ma być. Wygotować go do objętości miarki i zmiksować ręcznym blenderem. Skosztować i ew. doprawić.
Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem, posypać pietruszką i/lub szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.