Tarta pomidorowa

Przepis z programu Martha piecze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

2 miarki mąki plus mąka do posypania blatu

1 łyżeczka cukru

¾ łyżeczka soli

115 gramów pokrojonego zimnego masła

1 wymieszane jajko

2-3 łyżki zimnej wody



Pomidory suszone w piekarniku:

3 kilogramy (24 sztuki) dojrzałych pomidorów, obranych, bez soku i bez pestek

oliwa

8 - 10 gałązek tymianku, zostawiamy kilka do ozdoby

sól i pieprz



Pieczony czosnek:

2 główki czosnku

2 łyżki oliwy



Podanie:

2 łyżeczki puree z czosnku

1 ¼ miarki startego sera Comte



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę, sól i cukier. Dodajemy masło. Mieszamy. Wlewamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Stopniowo dolewamy wodę aż ciasto stanie się zwarte. Przekładamy ciasto na dużą folię i formujemy płaski okrągły placek. Chłodzimy przez pół godziny. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów. Ciasto musi wypełnić 27-centymetrową formę. Chłodzimy przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Nakłuwamy spód ciasta. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy przez 25 minut. Usuwamy fasolę i papier. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Pieczemy tartę przez 10-15 minut aż stanie się złoto-brązowa. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy pomidory i pieczony czosnek. Rozgrzewamy piekarnik do 135 stopni C. Układamy pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Pieczemy przez 2 – 2 i pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Usuwamy górną część główki czosnku. Kładziemy czosnek na folii do pieczenia. Dolewamy łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia. To samo robimy z drugą główką czosnku. Zawijamy czosnek w folię. Pieczemy aż czosnek stanie się miękki od 45 minut do godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy spód tarty pieczonym czosnkiem i posypujemy 1 ½ miarki sera. Układamy suszone pomidory. Delikatnie solimy i pieprzymy. Posypujemy pozostałym serem i tymiankiem. Pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi i tarta będzie ciepła. Delikatnie studzimy i podajemy.





© Martha Stewart





powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.