Jacek Sikora

Sułtański pudding ryżowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sułtański pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

litr mleka

szklanka cukru

2 łyżki ryżu

łyżeczka mąki kukurydzianej

opakowanie cukru waniliowego

żółtko

szczypta soli

 

Polewa

żółtko

łyżka masła

2 łyżeczki mleka

opakowanie cukru cynamonowego

opakowanie cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Dobrze wypłukany ryż zalej dwoma szklankami wody ze szczyptą soli i ugotuj. Gdy będzie miękki odsącz go dokładnie z nadmiaru wody. Rozpuść mąkę kukurydzianą w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj w rondlu z cukrem zwykłym i waniliowym oraz ugotowanym ryżem. Doprowadź szybko do wrzenia stale mieszając.

Do rondla dolej szklankę mleka z mąką. Mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj żółtko i wymieszaj. Rozlej do płytkich żaroodpornych miseczek. Roztop masło, dodaj do niego pozostałe żółtko oraz 2 łyżeczki mleka oraz cukier cynamonowy. Każdą porcję puddingu zalej odrobiną masła. Piecz w piekarniku nastawionym na 150 stopni C około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#geez

12.01.2011 21:38


Kraków

CYTUJ

pudding z 2 łyżek ryżu? Coś tu jest nie tak, takiego rozmnożenia nawet Jezus na pustyni by nie dokonał... ;)

#Monikasułtana

21.12.2010 11:53


jarosław

CYTUJ

bardzo ciekawy,przygotujemy wraz z córką,lub teściową dla mojego sułtana

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.