Jacek Sikora

Sułtański pudding ryżowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sułtański pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

litr mleka

szklanka cukru

2 łyżki ryżu

łyżeczka mąki kukurydzianej

opakowanie cukru waniliowego

żółtko

szczypta soli

 

Polewa

żółtko

łyżka masła

2 łyżeczki mleka

opakowanie cukru cynamonowego

opakowanie cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Dobrze wypłukany ryż zalej dwoma szklankami wody ze szczyptą soli i ugotuj. Gdy będzie miękki odsącz go dokładnie z nadmiaru wody. Rozpuść mąkę kukurydzianą w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj w rondlu z cukrem zwykłym i waniliowym oraz ugotowanym ryżem. Doprowadź szybko do wrzenia stale mieszając.

Do rondla dolej szklankę mleka z mąką. Mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj żółtko i wymieszaj. Rozlej do płytkich żaroodpornych miseczek. Roztop masło, dodaj do niego pozostałe żółtko oraz 2 łyżeczki mleka oraz cukier cynamonowy. Każdą porcję puddingu zalej odrobiną masła. Piecz w piekarniku nastawionym na 150 stopni C około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

#geez

12.01.2011 21:38


Kraków

CYTUJ

pudding z 2 łyżek ryżu? Coś tu jest nie tak, takiego rozmnożenia nawet Jezus na pustyni by nie dokonał... ;)

#Monikasułtana

21.12.2010 11:53


jarosław

CYTUJ

bardzo ciekawy,przygotujemy wraz z córką,lub teściową dla mojego sułtana

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.