Sułtański pudding ryżowy

Sułtański pudding ryżowy
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • litr mleka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko
  • szczypta soli
Polewa
  • żółtko
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mleka
  • opakowanie cukru cynamonowego
  • opakowanie cukru cynamonowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dobrze wypłukany ryż zalej dwoma szklankami wody ze szczyptą soli i ugotuj. Gdy będzie miękki odsącz go dokładnie z nadmiaru wody. Rozpuść mąkę kukurydzianą w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj w rondlu z cukrem zwykłym i waniliowym oraz ugotowanym ryżem. Doprowadź szybko do wrzenia stale mieszając.

Do rondla dolej szklankę mleka z mąką. Mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj żółtko i wymieszaj. Rozlej do płytkich żaroodpornych miseczek. Roztop masło, dodaj do niego pozostałe żółtko oraz 2 łyżeczki mleka oraz cukier cynamonowy. Każdą porcję puddingu zalej odrobiną masła. Piecz w piekarniku nastawionym na 150 stopni C około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA