Malka Kafka

Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną


Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 7119

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

200 ml mleka kokosowego

2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego

czerwony pieprz

2 łyżki mąki kukurydzianej

płatki złota

4 duże jabłka

świeży rozmaryn

4-5 łyżek miodu

250 g kaszy gryczanej niepalonej

2-3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę gryczaną w proporcji trochę 1:3 ponieważ kasza niepalona potrzebuje więcej wody. Po ugotowaniu do miękkości włóż pod koc, aby nie wystygła. Polędwicę pokrój w plastry, oprósz czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i wstaw do lodówki, aby lekko przeszła aromatem. Nieobrane jabłka pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej, dodaj gałązki rozmarynu i ułóż cząstki jabłek. Po lekkim podsmażeniu zalej miodem i dalej duś na małym ogniu. Uważaj, żeby jabłka się nie rozpadły. Na rozgrzanym oleju usmaż plastry polędwicy z czerwonym pieprzem, po chwilę na każdej stronie. Zdejmij polędwicę z patelni i na tym co pozostało zrób sos. Zalej wszystko mlekiem kokosowym, zagęść mąką kukurydzianą i dopraw sosem sojowym.
Polędwicę udekoruj płatkiem złota, sos polej wokół mięsa. Podawaj z kaszą gryczaną i duszonymi jabłkami.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#myrasz

29.04.2012 14:13


elblag

CYTUJ

przepis troche malo precyzyjny - jakiej grubosci powinny byc plastry poledwicy i jak dlugo powinno sie je smazyc? chwila to pojecie bardzo wzgledne ..)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.