Sobre barriga

Przepis z programu Manic Organic (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sobre barriga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych

10 pokrojonych w plastry dymek

6 pokrojonych w plastry marchewek

2 papryki jalapeño

przekrojone na pół

bez pestek

2 pory

tylko białe części

pokrojone w plastry

1 główka czosnku

pokrojona w plastry

1 łyżka kminu

1 pęczek natki kolendry

tylko posiekane listki

2½ kg ekologicznej łopatki wołowej

4 łyżki oliwy

3 l bulionu z kurczaka

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Uprażyć na suchej patelni kmin, aż zacznie wydzielać zapach i rozetrzeć w moździerzu. Mięso okroić z nadmiaru tłuszczu i pokroić na kawałki wielkości pięści tnąc wzdłuż naturalnych linii w mięsie. Rozgrzać na silnym ogniu dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Posypane solą i pieprzem kawałki mięsa luźno ułożyć na patelni. Smażyć małymi porcjami ze wszystkich stron na brązowo (około 15 minut na porcję), gotowe kawałki układać na talerzu.
W dużym żaroodpornym naczyniu lub kociołku umieścić wołowinę, przykryć warzywami, wsypać kmin, kolendrę i nieco soli i pieprzu. Wlać tyle bulionu, by zakryć wszystkie składniki, nakryć żaroodporną pokrywką i wstawić do piekarnika na 4 - 5 godzin, aż wołowina będzie się niemal rozpadać. W połowie pieczenia spróbować sosu i jeśli robi się za ostry, wyjąć papryki jalapeño.
Gotowy gulasz doprawić do smaku i podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.