James  Martin

Śliwki pod kruszonką


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Śliwki pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g masła

15 świeżych śliwek

przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek

1 laska wanilii

przekrojona wzdłuż na pół

1 owoc anyżu gwiazdkowego

szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

2 kawałki kory cynamonowej

50 ml wody

100 ml czerwonego wina

5 łyżek jasnego syropu z melasy (golden syrup)

4 łyżki drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj śliwki i smaż przez kilka minut. Dodaj wanilię, anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową oraz kawałki cynamonu, a następnie wodę, czerwone wino, syrop z melasy, a także cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondlem i podgrzewaj 6-8 minut, aż śliwki rozpadną się, tworząc gęsty sos. Przełóż sos śliwkowy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Aby przyrządzić kruszonkę, wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Ucieraj z masłem palcami, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką gęsty sos śliwkowy i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut, aż wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij kruszonkę z piekarnika i nieco ostudź przed podaniem z lodami lub z śmietaną kremówką.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.