Ruth  Rogers

Schab wieprzowy w coppa di Parma


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Schab wieprzowy w coppa di Parma
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg schabu wieprzowego bez kości

3 ząbki czosnku

pokrojone wzdłuż na plasterki

listki z 1 gałązki rozmarynu

36 plastrów coppa di Parma

masło

1 mała dynia

10 kasztanów

4 ząbki czosnku

nie obrane

1 szklanka Amarone di Valpolicella

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Ponakłuwaj schab, a w nakłucia powtykaj po plasterku czosnku i kilka listków rozmarynu. Owiń schab plastrami coppa di Parma i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby nie odpadały. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż schab ze wszystkich stron. Przekrój dynię na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą połówkę na grube plastry. Ponacinaj skórki kasztanów i obłóż schab dookoła kawałkami dyni, kasztanami i ząbkami czosnku. Podlej mięso winem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 175 stopni C, polej mięso sosem i piecz jeszcze pół godziny. Podawaj schab w plastrach, z dynią i kasztanami w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.