Pieczony kurczak w szałwii

Kurczak pieczony w szałwii
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

Puree z pieczonych warzyw:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka natrzyj solą, posiekanym oregano i szałwią. Przełóż do naczynia. Zalej winem i wstaw do lodówki na dobę.
Zamarynowanego kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował. Mięso piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka będzie purée z pieczonych warzyw. Pasternaki pokrój na kawałki i przełóż do brytfanki. Dodaj kawałki cebuli, czosnek i pokrojoną papryczkę. Warzywa skrop oliwą i octem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości.
Upieczone warzywa zmiksuj na purée i dopraw solą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA