Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Pierś kurczaka w boczku z frytkami z cukinii i konfiturą paprykową

Pierś z kurczaka w boczku z frytkami z cukinii zobacz Pierś z kurczaka w boczku z frytkami z cukinii 2018-06-19 20:01:57
Pierś z kurczaka w boczku z frytkami z cukinii
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

2 piersi z kurczaka
  • 10 plasterków boczku wędzonego surowego
  • czarny pieprz
  • masło
Konfitura z papryki:
2 bakłażany
Frytki z cukinii:
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki
  • 60 g sera dojrzewającego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie i delikatnie złapie złoty kolor, dodajemy niedużą ilość wody i octu jabłkowego dla uzyskania delikatnej kwasowości. W przypadku, gdy papryka nie będzie wystarczająco słodka, dodajemy jeszcze cukru do smaku. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

Tak przygotowaną paprykę miksujemy w blenderze na konfiturę, w przypadku gdy będzie zbyt rzadka, możemy ją ponownie postawić na palniku i odparować.

Bakłażan kroimy na ćwiartki, odcinamy białe środki pozostawiając przy skórze 1 cm miąższu, części ze skórą kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, do szalotki dodajemy bakłażan, orzechy, posiekaną natkę i bazylię.

Cukinie kroimy na kształt frytek. Wykładamy na talerz, oprószamy solą. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, mąkę, tarty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię panierujemy w cieście i smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone frytki wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Piersi kurczaka oprószamy pieprzem i owijamy plastrami boczku. Tak przygotowanego obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie dopiekamy w piekarniku ok. 8 minut w temp. 180 stopni.
Składamy danie na talerzach – kawałek kurczaka posypujemy bakłażanem z orzechami, obok - frytki z cukinii i konfitura z papryki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE