Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach zobacz Zupa grochowa na wędzonych żeberkach 2018-06-19 12:26:25
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 2.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Musztarda:
  • szklanka namoczonej gorczycy
  • 50 ml octu winnego
  • szczypta soli
  • łyżka czerwonej wędzonej ostrej papryki
  • łyżeczka miodu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj wywar. Do garnka włóż upieczoną włoszczyznę i czosnek. Dodaj wędzone uszy i żebra oraz przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i suszone grzyby. Wszystkie składnik zalej wodą i gotuj przez ok. 2-3 godziny.
Następnie odcedź wywar i przygotuj składniki na grochówkę. Ugotowane warzywa z wywaru pokrój w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu. Surowe ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Na koniec dodaj groch. Zupę gotuj przez 40 minut.
Na koniec do gotowej zupy zetrzyj ząbek czosnku i dodaj świeży majeranek. Idealnym dodatkiem do grochówki będą gotowane żeberka z domową musztardą. Gorczycę zmiksuj. Dodaj paprykę, ocet, miód i sól. Całość zmiksuj raz jeszcze, żeby wszystkie składniki się połączyły. Domową musztardę podawaj jako dodatek do żeberek. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE