Torcik ziemniaczany z owocami cedru

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 1 godzina, 30 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 40 ciasteczek amaretti
- 40 g kandyzowanego owocu cedru
- 60 g rodzynek sułtańskich
- 7 jaj
- starta skórka z jednej cytryny
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z dużą ilością wody i powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30-35 minut, aż będą miękkie; odcedzamy, obieramy ze skóry i ciepłe zgniatamy praską do ziemniaków. Puree z ziemniaków w miseczce odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie topimy w małym rondlu masło. Drobno siekamy ciasteczka amaretti; kroimy na kawałki owoce cedru; myjemy i osuszamy rodzynki sułtańskie. Do puree z ziemniaków dodajemy stopniowo 4 jaja i 3 żółtka, cukier i mieszamy drewnianą łyżką; dodajemy stopione masło, pokrojone amaretti, owoce cedru, rodzynki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i mieszamy. Na sam koniec delikatnie dodajemy białko z trzech jajek ubite na pianę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° Celsjusza 45-50 minut; wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, ciasteczkami amaretti i kawałkami kandyzowanego cedru.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze