Torcik ziemniaczany z owocami cedru

Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 40 ciasteczek amaretti
  • 40 g kandyzowanego owocu cedru
  • 60 g rodzynek sułtańskich
  • 7 jaj
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z dużą ilością wody i powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30-35 minut, aż będą miękkie; odcedzamy, obieramy ze skóry i ciepłe zgniatamy praską do ziemniaków. Puree z ziemniaków w miseczce odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie topimy w małym rondlu masło. Drobno siekamy ciasteczka amaretti; kroimy na kawałki owoce cedru; myjemy i osuszamy rodzynki sułtańskie. Do puree z ziemniaków dodajemy stopniowo 4 jaja i 3 żółtka, cukier i mieszamy drewnianą łyżką; dodajemy stopione masło, pokrojone amaretti, owoce cedru, rodzynki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i mieszamy. Na sam koniec delikatnie dodajemy białko z trzech jajek ubite na pianę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° Celsjusza 45-50 minut; wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, ciasteczkami amaretti i kawałkami kandyzowanego cedru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE