Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 600g polędwicy wołowej (plastry o grubości 3-4 cm)
  • 250g szalotek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 200ml czerwonego wina
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szalotki obieramy, myjemy i gotujemy na parze przez 10-12 minut. Na patelni topimy masło, dodajemy szalotki i posypujemy cukrem, karmelizujemy przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie podlewamy winem, doprawiamy do smaku solą, posypujemy odrobiną rozmarynu i gotujemy przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Polędwicę smarujemy oliwą i układamy na dobrze podgrzanej patelni grillowej. Pieczemy z jednej strony przez 5-6 minut, odwracamy i pieczemy przez taki sam czas, zmniejszając po 2 minutach płomień. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i przykryte odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Kroimy w skośne plastry, układamy na półmisek, podlewamy karmelowym sosem, układamy szalotki i posypujemy rozmarynem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE