Agnieszka Kręglicka

Sałatka z pęczaku


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sałatka z pęczaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka pęczaku

1 słodka cebula

1 jędrna papryka czerwona

1 twardy świeży ogórek

2 łyżki posiekanej dymki

1 pęczek posiekanej naci pietruszki

2 łyżki posiekanej bazylii

oliwa extra virgin

ocet winny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać oliwą i skropić octem winnym, wymieszać z warzywami, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Sałatka jest doskonała również z innymi ziołami, ze świeżą kolendrą, z miętą. Dobrze, jeśli postoi i się przegryzie.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Słodko-kwaśna sałatka z ogórka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z ogórka i fety
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.