Agnieszka Kręglicka

Sałatka z pęczaku


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sałatka z pęczaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka pęczaku

1 słodka cebula

1 jędrna papryka czerwona

1 twardy świeży ogórek

2 łyżki posiekanej dymki

1 pęczek posiekanej naci pietruszki

2 łyżki posiekanej bazylii

oliwa extra virgin

ocet winny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać oliwą i skropić octem winnym, wymieszać z warzywami, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Sałatka jest doskonała również z innymi ziołami, ze świeżą kolendrą, z miętą. Dobrze, jeśli postoi i się przegryzie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.