Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 10 suszonych fig
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzechów pistacji
- 1 kurza wątróbka
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek (może być także olej roślinny)
- 3 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego bądź innego sól pieprz
Przygotowanie:
Myjemy figi, dokładnie suszymy odrywając ogonki (jeżeli są). Rozgrzewamy na patelni olej wraz z masłem. Wątróbkę kroimy na mniejsze części. Smażymy na patelnipo 3 min z każdej ze stron.
Dodajemy wcześniej rozdrobnione orzechy oraz rozdrobnione 4 figi.
Czekamy aż farsz ostygnie, dodając sól i pieprz do smaku. W filetach robimy kieszonki, do których wkładamy wcześniej zrobiony farsz z wątróbki, orzechów oraz fig. Tak nafaszerowanego fileta spinamy wykałaczkami i oprószamy całego solą, pieprzem, a następnie mąką.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle i oliwie na drugiej patelni do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem kładziemy wcześniej przygotowany filet. Obsmażamy do uzyskania złotego koloru z obu stron (ok 7-8 min). W małym garnuszku mieszamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się miodu.
W momenciue uzyskania odpowiedniego koloru kurczaka, dodajemy na patelnię zeszkloną cebulę. Kroimy pozostałe figi na ćwiartki, także je dodając. Zalewamy wcześniej przygotowanym octem wraz z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Danie podajemy na talerzu krojąc pierś na pół pod niewielkim kątem. Ozdabiamy liściem świeżej mięty oraz dwoma figami przekrojonymi na pół.
Dodajemy wcześniej rozdrobnione orzechy oraz rozdrobnione 4 figi.
Czekamy aż farsz ostygnie, dodając sól i pieprz do smaku. W filetach robimy kieszonki, do których wkładamy wcześniej zrobiony farsz z wątróbki, orzechów oraz fig. Tak nafaszerowanego fileta spinamy wykałaczkami i oprószamy całego solą, pieprzem, a następnie mąką.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle i oliwie na drugiej patelni do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem kładziemy wcześniej przygotowany filet. Obsmażamy do uzyskania złotego koloru z obu stron (ok 7-8 min). W małym garnuszku mieszamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się miodu.
W momenciue uzyskania odpowiedniego koloru kurczaka, dodajemy na patelnię zeszkloną cebulę. Kroimy pozostałe figi na ćwiartki, także je dodając. Zalewamy wcześniej przygotowanym octem wraz z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Danie podajemy na talerzu krojąc pierś na pół pod niewielkim kątem. Ozdabiamy liściem świeżej mięty oraz dwoma figami przekrojonymi na pół.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze