Maryla Musidłowska

Sałatka z grillowanych karczochów


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6228

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g grillowanych karczochów marynowanych w oleju

2 łodyżki selera naciowego

4 sardele

4 łyżki oliwy pieprzowej

1,5 łyżki dobrego białego octu

1,5 łyżki Martini Bianco

łyżka oliwy cytrynowej

ząbek czosnku

100 g parmezanu

50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni

sól

pieprz i cukier do smaku

 

Przygotowanie:

Wyjmij karczochy z oleju. Pokrój je na połówki. Rozłóż karczochy na półmisku. Obierz łodygi selera naciowego i pokrój w cienkie plasterki. Posyp nimi karczochy. Utrzyj w moździerzu sardele z trzema łyżkami oliwy pieprzowej i ząbkiem czosnku. Dopraw octem i słodkim Martini. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej warzywa sosem. Pokrój parmezan w płatki i ułóż na sałatce. Przed podaniem skrop oliwą cytrynową i posyp orzechami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.