Grillowane kotlety pożarskie z burakami po ukraińsku i babeczkami z ziemniaków

Kotlety pożarskie zobacz Kotlety pożarskie 2019-10-30 16:53:00
Kotlety pożarskie
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • udka i piersi z kurczaka
  • 4 żółtka
  • natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz
  • 150 g masła
Buraki po ukraińsku:
  • 4 pęczki młodych buraków
  • 120 g fasolki szparagowej
  • 500 g młodej kapusty
  • 3 cebule
  • 200 g bobu
  • 3-4 pomidory
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • koperek świeży
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Babeczki ziemniaczane:
  • 2 kg młodych ziemniaków
  • kiełbasa własnego wyrobu
  • ser żółty dojrzewający
  • 2 cebule
  • koperek
  • 6 jajek
  • masło klarowane do posmarownia foremek
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce na grubym oczku, dodajemy masło rozpuszczone, żółtka, natkę pietruszki, lubczyk, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy bardzo dokładnie i formujemy kotlety, smażymy je na grillu.

Buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy krótko na maśle, podlewamy małą ilością wody i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet dla odzyskania koloru i rozgniecione pomidory. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę, fasolkę, kapustę, szparagi  i bób. Dodajemy do buraków, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek. Zostawiamy do połączenia smaków.

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na plastry i podsmażamy na złoty kolor.  Kiełbasę smażymy na grillu wraz z cebulą. Ziemniaki łączymy z roztrzepanymi jajkami, startym serem, przyprawami i koperkiem. Wysmarowane foremki (np. do muffinków) wykładamy do połowy ziemniakami, następnie smażoną kiełbasą z cebulą i znowu ziemniakami. Wstawiamy na grilla i pieczemy około 30 minut.

Kotlety pożarskie podajemy z warzywami po ukraińsku i ziemniaczanymi babeczkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE