Lekka zupa z grzybami shiitake

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 300 g grzybów shiitake
- 2 szt. liści kafir
- 5 l bulionu warzywnego
- 3 szt. trawy cytrynowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 szt. cebuli szalotki
- 2 szt. papryczek chili
- 2 szt. papryczek zielonych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty miso
- sól
- pieprz
- ¼ główki czerwonej kapusty
- kilka liści kolendry
- ½ limonki
- 1 opak. makaronu ramen
- 2 jajka
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia cebuli, papryki czerwonej, papryki zielonej, cebuli szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, liści kafir. Przesmaż wszystko na oleju kokosowym.
W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę. Do smażących się warzyw dodaj pastę miso. Tak podsmażone warzywa przełóż do bulionu.
Następnie pokrój grzyby shiitake i wrzuć do gotującego się bulionu. Zupę gotuj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj 2 jajka i przygotuj makaron ramen. Na końcu przed podaniem do zupy dodaj ostatni składnik, czyli posiekaną czerwoną kapustę. Na dnie talerza wyłóż makaron. Zalej go przygotowanym bulionem z warzywami. Na wierzch połóż 2 połówki jajka. Przypraw kolendrą i limonką. Smacznego!
W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę. Do smażących się warzyw dodaj pastę miso. Tak podsmażone warzywa przełóż do bulionu.
Następnie pokrój grzyby shiitake i wrzuć do gotującego się bulionu. Zupę gotuj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj 2 jajka i przygotuj makaron ramen. Na końcu przed podaniem do zupy dodaj ostatni składnik, czyli posiekaną czerwoną kapustę. Na dnie talerza wyłóż makaron. Zalej go przygotowanym bulionem z warzywami. Na wierzch połóż 2 połówki jajka. Przypraw kolendrą i limonką. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze