Lekka zupa z grzybami shiitake

Lekka zupa z grzybami shiitake zobacz Lekka zupa z grzybami shiitake 2018-06-19 13:00:30
Lekka zupa z grzybami shiitake
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 300 g grzybów shiitake
  • 2 szt. liści kafir
  • 5 l bulionu warzywnego
  • 3 szt. trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szt. cebuli szalotki
  • 2 szt. papryczek chili
  • 2 szt. papryczek zielonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • sól
  • pieprz
  • ¼ówki czerwonej kapusty
  • kilka liści kolendry
  • ½ limonki
  • 1 opak. makaronu ramen
  • 2 jajka

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od pokrojenia cebuli, papryki czerwonej, papryki zielonej, cebuli szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, liści kafir. Przesmaż wszystko na oleju kokosowym.
W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę. Do smażących się warzyw dodaj pastę miso. Tak podsmażone warzywa przełóż do bulionu.
Następnie pokrój grzyby shiitake i wrzuć do gotującego się bulionu. Zupę gotuj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj 2 jajka i przygotuj makaron ramen. Na końcu przed podaniem do zupy dodaj ostatni składnik, czyli posiekaną czerwoną kapustę. Na dnie talerza wyłóż makaron. Zalej go przygotowanym bulionem z warzywami. Na wierzch połóż 2 połówki jajka. Przypraw kolendrą i limonką. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE