Sałatka z grillowanego fenkułu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z grillowanego fenkułu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

fenkuł

oliwa

sól morska oraz świeżo zmielony pieprz

pomarańcza

pół niewielkiej czerwonej cebuli

garść czarnych oliwek

garść uprażonych orzeszków piniowych

skórka i sok z cytryny, do smaku

 

Przygotowanie:

Obrać fenkuł, zachowując kilka gałązek. Pokroić na plastry grubości pół cm. Rozgrzać na patelni oliwę i obsmażać fenkuł partiami, z obu stron, soląc i pieprząc, aż się zrumieni i zmięknie. Zgrillowany fenkuł wyłożyć na półmisek. Obrać pomarańczę, usuwając z niej albedo. Wykroić miąższ bez błonek, ułożyć cząstki pomarańczy na fenkule i wycisnąć cały sok z błonek. Pokroić cebulę na cienkie plasterki i ułożyć na sałatce. Posypać oliwkami i orzeszkami. Skropić sokiem z cytryny do smaku. Skropić oliwą. Posypać posiekanymi gałązkami fenkułu.

powrót

skomentuj przepis

guzdek71

postów: 4

23.01.2013 15:45

CYTUJ

1

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.