Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy, limonkowo-papedowym aioli, chrupką limonkową posypką, przysmażonymi pomidorami

Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy, limonkowo-papedowym aioli, chrupką limonkową posypką, przysmażonymi pomidorami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Limonkowo-papedowe aioli:
żółtko jajka
1-2 łyżeczki musztardy dijońskiej
sok z limonki
240 ml oleju
2 drobno posiekane liście papedy
sól

Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy:
cały kurczak (ok 1,5 – 1,8 kg)
3 łodygi selera naciowego
2 grubo posiekane cebule
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
5 pokruszonych liści papedy
2,4 l zimnej wody
limonkowo-papedowe aioli
sól

Chrupka limonkowa posypka:
szczytowe części łodyg selera naciowego (z 6-ciu łodyg), drobno pokrojone
porwane listki z łodyg selera naciowego
3 cebule siedmiolatki, białe cebulki drobno posiekane, szczypior pokrojony w cienkie krążki
skórka i sok z limonki
3 łyżki oliwy
sól

Przysmażone pomidory:
oliwa
2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
łyżeczka cukru
sól
pieprz

Pilaw z brązowego ryżu:
łyżka oleju
szalotka pokrojona w drobną kostkę
liść laurowy
35 dag brązowego ryżu
0.9 l bulionu drobiowego z przepisu na sałatkę z kurczakiem i liśćmi papedy
łyżka sosu sojowego

Gazowany napój z limonki i papedy:
240 ml wody
18 dag cukru
4 gałązki mięty i 4 liście do dekoracji
skórka z limonki
5 liści papedy pokruszonych w rękach
2 dojrzałe śliwki obrane, wydrylowane i grubo posiekane
łyżeczka soli
8 kostek lodu
sok z 5 limonek
litr zimnej wody gazowanej

Podanie sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy:
Pilaw z brązowego ryżu
Przysmażone pomidory
Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy
Chrupka limonkowa posypka
Listki selera naciowego
4 łyżeczki oliwy
Gazowany napój z limonki i papedy


Limonkowo-papedowe aioli:
1. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu.
2. Miksować blenderem ręcznym, aż aioli zgęstnieje.
3. Przełożyć sos do miski, doprawić solą, przykryć i wstawić do lodówki.

Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy:
1. Wszystkie składniki (poza limonkowo-papedowym aioli) umieścić w dużym garnku i zagotować.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał i zebrać szumowiny.
3. Po godzinie zdjąć z palnika i zostawić na pół godziny.
4. Wyjąć kurczaka z bulionu i usunąć skórę.
5. Odcedzić bulion. Zachować 0,9 l do pilawu z brązowego ryżu. Resztę bulionu przechowywać w lodówce lub zamrozić. 6. Po ostygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i przełożyć do miski.
7. Wymieszać mięso z limonkowo-papedowym aioli, doprawić solą i przechowywać w lodówce, aż do podania.

Chrupiąca limonkowa posypka:
1. Wszystkie składniki, poza listkami selera, umieścić w małej misce. Wymieszać i odstawić, aż do podania.
2. Listki selera naciowego zachować do dekoracji.

Przysmażone pomidory:
1. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.
2. Pomidory przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
3. Smażyć pomidory z obu stron, aż do uzyskania lekkiego zwęglenia. Zdjąć z palnika i odłożyć aż do podania.

Pilaw z brązowego ryżu:
1. Na średnim ogniu rozgrzać olej w dużym i wysokim garnku.
2. Dodać szalotki i smażyć, aż zrobią się miękkie i przeźroczyste.
3. Dodać liść laurowy i ryż. Przemieszać, żeby ziarna ryżu obtoczyły się w oleju.
4. Wlać bulion drobiowy i sos sojowy. Przemieszać.
5. Całość zagotować, potem zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał. Przykryć i zostawić uchyloną pokrywkę.
6. Gotować 30-40 minut, aż ryż zmięknie. Wymieszać widelcem i odstawić.

Gazowany napój z limonki i papedy:
1. Wlać wodę do małego garnka, dosypać cukier. Zagotować i zdjąć z palnika.
2. Dodać gałązki mięty, skórkę z limonki i liście papedy i zostawić syrop na pół godziny.
3. Odcedzić syrop i schłodzić go w lodówce.
4. Do moździerza włożyć śliwki i sól. Lekko zmiażdżyć.
5. Rozdzielić śliwkową papkę, odłożone wcześniej liście mięty i kostki lodu na 4 wysokie szklanki.
6. Do dużego dzbanka, lub innego pojemnika, wlać sok z limonki, wodę gazowaną i syrop miętowo-limonkowy.
7. Dobrze wymieszać i rozlać do szklanek.

Podanie sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy:
1. Na talerzu ułożyć pilaw z brązowego ryżu.
2. Na pilawie ułożyć dwa kawałki przysmażonego pomidora.
3. Na każdym kawałku pomidora ułożyć porcję sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy, następnie posypać kruchą limonkową posypką.
4. Udekorować talerz listkami selera i skropić oliwą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE