Pieczona cykoria z brioszką i sosem serowym

Pieczona cykoria z brioszką i sosem serowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 cykorii
  • 50 g masła
  • brioszka pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml tłustej śmietanki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 200 g sera Comte
  • 200 g sera Santigo
  • pęczek świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
  2. Cykorię pokroić wzdłuż na połówki, układać na rozgrzanej patelni na maśle. Smażyć, aż się zrumienią (3-4 minuty). Przełożyć do naczynia do zapiekania.
  3. Brioszkę obsmażyć na maśle (20 g). Przełożyć do cykorii, wymieszać.
  4. Roztopić 30 g masła na kolejnej patelni. Dodać 2-3 łyżki mąki. Podgrzać, aż zgęstnieje. Mieszać drewnianą łyżką.
  5. Zgasić ogień. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, podgrzewać przez 2 minuty. Dodać musztardę. Wymieszać.
  6. Zetrzeć ser Comte, wrzucić do sosu. Odrobinę zachować do posypania.
  7. Rondel zdjąć z ognia, dodać trochę mleka, wymieszać. Doprawić do smaku.
  8. Cykorię z brioszką posypać świeżym tymiankiem. Polać sosem. Posypać startym serem Comte i pokruszonym serem Santigo.
  9. Piec 20 minut.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA