Sałata ze szpinaku z figami, wiejskim twarożkiem i cytrynowo-waniliowym winegretem

Sałata ze szpinaku z figami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Figi, cytrynę i szpinak umyj osusz. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Z cytryny zetrzyj tarką skórkę, a sok wyciśnij. Wymieszaj odsączony twarożek z papryką, skórką cytrynową i pestkami dyni. Sok z cytryny wymieszaj z solą, pieprzem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Resztę wanilii zasyp cukrem na domowy cukier waniliowy. Wkręć w to miód i oliwę z oliwek. Szpinak wymieszaj z sosem i ułóż na półmisku. Figi natnij „na krzyż” nie docinając do końca. Rozchyl ćwiartki i nałóż na to twarożek. Ułóż figi dookoła szpinaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA