Składniki:

  • 150g dyni
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • sok z 1 cytryny
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • płatki parmezanu
  • ewentualnie esencja balsamico

Kalkulator wag i miar

Przepis

Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z
cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
dosłodzić do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE