Sałatka z kurczaka z pieczonymi pietruszkami

Sałatka z kurczaka z pieczonymi pietruszkami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przepis

Składniki:
50 ml oliwy z oliwek
4 pietruszki
2 marchewki
2 główki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka świeżego estragonu
1 kurczak lub kilka piersi
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majonezu
kilka gałązek świeżego tymianku
garść prażonego słonecznika
kilka łyżek masła
pieprz, sól


Przygotowanie:
Zaczynamy od kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną musztardy. Warto też pod skórę wetknąć odrobinę masła, by nadać pieczonemu ptakowi smaku, aromatu i soczystości. Kurczaka pieczemy do zezłocenia ok. 1 1/2 h w temperaturze 160 C. Piersi krócej ok. 30-40 minut. Pietruszki, marchewki obieramy i rozkrawamy wzdłuż na 4 części. Główki czosnku przekrawamy w poprzek na 2 części. Warzywa pieczemy do miękkości do zezłocenia. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Pamiętamy, by oliwę dodać jako ostatnią. Sałatkę podajemy w głębokim talerzu wymieszaną z sosem i posypaną ziarnami słonecznika, świeżą natką pietruszki i estragonem.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE