Befsztyk z salsą z truskawek

Befsztyk z salsą z truskawek
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 grube befsztyki z polędwicy wołowej - ok. 220 g każdy
  • oliwa
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • sól morska

Salsa

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Naciąć befsztyk poziomo, na środku grubości, nie rozcinając do końca (tak jakby
miały powstać dwa cieńsze steki). Rozłożyć nadkrojony stek jak książkę. Posypać pieprzem, posmarować oliwą i zgrillować z obu stron. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, octem i oliwą. Doprawić solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Jeśli całość jest za kwaśna, dodać odrobinę cukru. Gorące befsztyki posypać solą morską i podawać z truskawkową salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA