Piotr Przykaza

Risotto


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ryżu do risotto

¼ szklanki oliwy

1 szklanka bulionu rybnego

½ kieliszka białego wina

owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornice) ilość według uznania

100 g startego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Prażyć ryż do risotto kilka minut na patelni. Następnie wlać niewielką ilość bulionu rybnego. Czekać aż ryż trochę wchłonie bulion i dodać trochę białego wina. Na zmianę dolewać bulionu i wina, aż ryż w pełni się nasyci. Na końcu dodać owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornicę), starty parmezan i świeżą pietruszkę. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, nie odgrzewać, ponieważ traci walory smakowe.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.