Piotr Przykaza

Risotto


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ryżu do risotto

¼ szklanki oliwy

1 szklanka bulionu rybnego

½ kieliszka białego wina

owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornice) ilość według uznania

100 g startego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Prażyć ryż do risotto kilka minut na patelni. Następnie wlać niewielką ilość bulionu rybnego. Czekać aż ryż trochę wchłonie bulion i dodać trochę białego wina. Na zmianę dolewać bulionu i wina, aż ryż w pełni się nasyci. Na końcu dodać owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornicę), starty parmezan i świeżą pietruszkę. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, nie odgrzewać, ponieważ traci walory smakowe.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.