Piotr Przykaza

Risotto


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ryżu do risotto

¼ szklanki oliwy

1 szklanka bulionu rybnego

½ kieliszka białego wina

owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornice) ilość według uznania

100 g startego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Prażyć ryż do risotto kilka minut na patelni. Następnie wlać niewielką ilość bulionu rybnego. Czekać aż ryż trochę wchłonie bulion i dodać trochę białego wina. Na zmianę dolewać bulionu i wina, aż ryż w pełni się nasyci. Na końcu dodać owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornicę), starty parmezan i świeżą pietruszkę. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, nie odgrzewać, ponieważ traci walory smakowe.

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.