Groszek z endywią

Groszek z endywią
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • 300g obranego groszku
  • plaster gotowanej szynki o wadze 50g
  • 1 główka endywii
  • 20g masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oczyszczamy endywię, eliminując zewnętrzne zniszczone i twarde liście, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Plaster szynki kroimy w kosteczkę i odstawiamy. W rondlu z nieprzywierającą powłoka topimy masło, dodajemy kostki szynki i krótko podsmażamy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości groszku). W połowie gotowania dodajemy paseczki endywii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE