Groszek z endywią

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 25 minut
Składniki:
- 300g obranego groszku
- plaster gotowanej szynki o wadze 50g
- 1 główka endywii
- 20g masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczamy endywię, eliminując zewnętrzne zniszczone i twarde liście, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Plaster szynki kroimy w kosteczkę i odstawiamy. W rondlu z nieprzywierającą powłoka topimy masło, dodajemy kostki szynki i krótko podsmażamy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości groszku). W połowie gotowania dodajemy paseczki endywii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze