Lucinda Scala  Quinn

Polenta


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki wody

1 szklanka gęstej śmietany

3 łyżki niesolonego masła

1 łyżeczka soli

1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)

½ szklanki świeżo startego parmezanu

2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)

świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.

powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

grako74

postów: 2

20.03.2014 10:13

CYTUJ

A gdzie ta śmietana?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.