Marta Dymek

Pasztet z morelami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

odsłon: 3697

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

1 anyż

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

kilka łyżek oleju do smażenia

 

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy

½ szklanki oleju

2-3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki zmielonych pestek dyni

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki cząbru

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki kozieradki

sól i czarny pieprz

 

1 paczka moreli niesiarkowanych (ważne!)

1 szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz ziarnami jałowca. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.