Parathy z warzywami

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Parathy z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki masy warzywnej:

50 g drobno posiekanej fasoli

50 g drobno posiekanej marchwi

50 g drobno posiekanego kalafiora

50 g drobno posiekanej kapusty

50 g masła albo ghee

¾ łyżeczka nasion kuminu

1 posiekana cebula

30 g posiekanej, czerwonej papryki

20 g posiekanych pomidorów

1¼ łyżeczki mielonych nasion kuminu

1¼ łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryczki chilli

¾ łyżeczki przyprawy chat masala

1 łyżka posiekanych liści kolendry



Ciasto na parathy:

500 g pszennej mąki

szczypta soli

2 łyżeczki oliwy

300 ml wody

ghee (klarowane masło do smażenia)

sól (do smaku)



Przygotowanie:

Ugotuj na parze marchew, fasolę, kalafior i kapustę. Na patelni rozgrzej ghee. Dorzuć nasiona kuminu w całości. Gdy zaczną strzelać, dorzuć cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dołóż paprykę i pomidora, smaż przez 15 sekund. Dodaj resztę warzyw i smaż przez minutę. Dorzuć przyprawy i liście kolendry. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Zdejmij z ognia. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól. Wlej oliwę i dość wody, żeby zagnieść ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie. Podziel na 5 części. Utocz z każdej kulę. Rozwałkuj placek o średnicy 20 cm. Rozgrzaną patelnię o grubym dnie posmaruj cienko masłem. Smaż placki po jednym. Przez 2 minuty po obu stronach, aż będą brązowe. Nałóż masę warzywną na placki i podawaj ciepłe.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”, odc. 6

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.