Nadia G.

Pappardelle z młodymi szparagami, grzybami shitake i szynką parmeńską


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pappardelle z młodymi szparagami, grzybami shitake i szynką parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g makaronu pappardelle

4 łyżki oliwy extra vergine

1 zmiażdżony ząbek czosnku

młode szparagi

pokrojone na 5-cm kawałki

grzyby shitake

pokrojone na plasterki

¼ drobno posiekanej tajskiej chili

2 szklanki słodkich pomidorków koktajlowych

pokrojonych

szczypta cukru trzcinowego

szczypta świeżo pokruszonego czarnego pieprzu

szynka parmeńska

pokrojona we wstążki

świeżo starty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku i odsącz. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dorzuć zmiażdżony czosnek i smaż, aż się zezłoci i zacznie pachnieć. Dodaj kawałki młodych szparagów, grzyby shitake i tajską chili. Smaż warzywa, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzuć do rondla pomidorki i hojnie dopraw morską solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Porządnie zamieszaj, a następnie pozwól pomidorom puścić sok. Po 5-10 minutach dodaj do rondla ugotowany makaron i pomieszaj, żeby aromaty się połączyły. Podawaj ze startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron zagniatany z nacią pietruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.