Tagliatelle z cebulkami i oliwkami

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 35 minut
Składniki:
- 350g makaronu jajecznego w kształcie wstążek tagliatelle
- 12 młodych cebulek
- 80g czarnych oliwek z gatunku taggiasche (zamiennie mogą być inne słodkie w smaku oliwki)
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulki oczyszczamy, obcinamy korzonki i prawie całą zieloną część pędów kroimy w paseczki i myjemy. Oliwki drylujemy i kroimy na połówki. Na patelnię przekładamy cebulki, dodajemy połówki czarnych oliwek, liść laurowy; wlewamy białe wino, skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Wyjmujemy liść laurowy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron tagliatelle. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, dodajemy ragout z cebulek i oliwek. Potrawę podajemy na gorąco.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze